04.02.2014, 20:42

Brysselin koneen toimittaja Maija Elonheimo: EU on kuin vuoristorata - parasta nauttia vaan!

Yleisradion EU-asioita käsittelevää Brysselin koneessa -puheohjelmaa on vuodesta 2011 toimittanut Maija Elonheimo. Aloittaessaan ohjelman Elonheimo ajatteli EU:n olevan selkeä juttu.

- Mutta sitä on turha odottaa. Tämä on kuin vuoristorataa, ja on syytä oppia nauttimaan siitä, hän sanoo nyt.

Elonheimon tunnin mittaisissa ohjelmissa käsitellään perusteellisesti jotain EU:n osa-aluetta koskevaa, suomalaisiakin koskevaa asiaa. Alkuvaiheessa Elonheimo ajatteli maatalouden nousevan isoksi aiheeksi, mutta näin ei ole käynyt.

- Unionin tämänkertaiselta maatalousuudistukselta odotin enemmän, mutta ilmeisesti suuret muutokset jäivät seuraavaan uudistuskertaan. Muita nyt kiinnostavia asioita ovat eittämättä budjetti ja näin vaalien alla parlamentin vallan kasvu, Maija Elonheimo listaa.

Hän tekee ohjelmaa yksin ilman taustatoimitusta. Eurovaaleistakin ohjelmissa tänä keväänä puhutaan, mutta varsinaiset viralliset eurovaaliohjelmat hoidetaan muissa toimituksissa.

Tulevia vaaleja Maija Elonheimo pitää tärkeinä ja toivoo äänestysprosentin nousevan. – Isoja asioita vaalikeskustelussa tulevat olemaan ainakin liittovaltiokehitys, työvoiman vapaa liikkuvuus ja talouskasvu. Todella hyvä olisi, että vaaleissa ehdokkaina olevat kertoisivat avoimesti mielipiteensä unionin tilanteesta nyt ja käsityksensä sen tulevaisuudesta, sillä nämä vaalit vaikuttavat varmasti Suomen tulevaan EU-politiikkaan, Maija Elonheimo uskoo.

Itse hän ei ole vuosien mittaan Brysselissä käynyt kuin kahdesti ja Strasbourgissa kerran.

- Kyllä siellä pitäisi käydä enemmän, jotta ymmärtäisi paremmin järjestelmän toimintaa, Elonheimo myöntää.
EU on hänelle kuin jatkokertomus, johon on jäänyt koukkuun. Toimittajat saavat valtavasti EU-tietoa, suorastaan hukkuvat tiedon määrään, mutta oleellisen poimiminen vaatii työtä.

- Kukaan ei voi hallita kaikkea EU-informaatiota; rakenteita, päätöksiä, muutoksia ja tapahtumien virtaa on niin paljon, Elonheimo sanoo.

Ihmisten EU-käsityksiä vaivaa usein konkreettisen tiedon puute, unioniin suhtaudutaan helposti tunnepohjalta. –Kaikkien olisi hyvä ymmärtää koko julkinen päätöksenteketju kunnasta valtion kautta unioniin. Tässä meillä on vielä paljon aukkoja. Onneksi lapset ja nuoret saavat jo nykyään peruskoulussa hyvän annoksen Eurooppa-tietoa ja heille maailma on netin ja sosiaalisen median kautta muutenkin läheisempi juttu, sanoo Elonheimo.

Brysselin koneessa-ohjelmaan liittyy myös blogi, mutta se ei ole lähtenyt odotusten mukaisesti lentoon.

Silti toimittaja Elonheimo saa paljon ohjelmaa koskevia viestejä ja ne kaikki ovat tervetulleita. – Ohjelmalla on todella fiksuja kuuntelijoita, jotka kyllä oikaisevat toimittajankin virheet, hän sanoo.

Brysselin koneessa -ohjelmassa haastateltavina on useimmiten ollut miehiä. Maija Elonheimo ihmettelee asiaa vähän itsekin, varsinkin, kun hänestä naiset osaavat yhdistää arjen ja rakenteet hienolla ja käytännöllisellä tavalla.

- Mutta valitettavasti monet ns. hyvissä asemissa olevat naiset puhuvat kuin miehet. Feministinen retoriikka Suomessa on heikentynyt, Elonheimo sanoo.

Maija Elonheimon omat mielipiteet eivät ole juuri ohjelmanteon aikana muuttuneet. – Ei minullakaan ole aina selkeää käsitystä missä mennään. Jos tänään luulen tietäväni jotain, niin huomenna asiat kiepsahtavat taas ihan toiseen asentoon, hän kuvaa.

EU on Elonheimosta kameleonttiprojekti. - Nyt se näyttää eniten talousprojektilta mutta voi muuttua hetkellä millä hyvänsä joksikin muuksi. Toki se on koko ajan ollut myös suuri rauhanprojekti, Elonheimo muistuttaa.

Teksti: Eeva Koskinen
Kuva: Yleisradio
 

Palaa