Muut tapahtumat

Joulupuuro 13.12.2017

Eurooppanaisten syyskausi ja toimintavuosi päättyy jälleen perinteiseen joulupuuroon keskiviikkona 13.12. Tämän vuoden tilaisuuden puheenaiheena on naisten asema työmarkkinoilla, ja keskusteluun meitä johdattelee Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Joulupuuro pidetään tuttuun tapaan ravintola Ainossa (Pohjoisesplanadi 21) keskiviikkona 13.12. klo 8.30 alkaen. Puuroluvun vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumista viimeistään sunnuntaina 10.12. verkkolomakkeella.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja päättämään Eurooppanaisten kulunutta, monipuolista vuotta!

Naisten ääniä -juhlakonsertti ja keskustelutilaisuus 27.11.2017

Eurooppanaiset juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä järjestämällä Naisten ääniä -juhlakonsertin ja keskustelutilaisuuden maanantaina 27.11. Bulevardin seurakuntasalissa. Tilaisuuden yhteydessä pidetään yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous.

Tilaisuus alkaa syyskokouksella klo 17.30. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat: vahvistetaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksun suuruus, valitaan yhdstyksen puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja hallitus sekä toiminnantarkastajat ja varatoiminnantarkastajat.

Kokouksen jälkeen jatkamme keskustelulla, kuohuvalla ja pienellä suolaisella noin klo 18. Keskustelun aiheena on suomalaisten naisten tulevaisuus - myös EU:ssa - tästä eteenpäin, ja siihen meitä johdattelevat Eurooppanaisten puheenjohtaja Satu Paasilehto sekä Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä.

Naisten ääniä -konsertti alkaa keskustelun jälkeen klo 19. Konsertissa esiintyvät sopraano Hanna Kronqvist ja pianisti Sinikka Holma-Peets, ja ohjelmassa on mm. Sibeliusta, Merikantoa, Tshaikovskia ja Rahmaninovia.

Tarjoilujen vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumista syyskokoukseen ja keskusteluun viimeistään 24.11. verkkolomakkeella

Tervetuloa kuulemaan naisten ääniä - koko illaksi tai vaikka vain konsertin ajaksi!

Naisten ääniä -konsertti ja keskustelutilaisuus

PAIKKA: Bulevardin seurakuntasali (Bulevardi 16 B, Helsinki)

AIKA: maanantai 27.11. klo 17.30 (syyskokous), konsertti alkaa 19.00

10 faktaa tasa-arvosta -paneelikeskustelu 27.9.2017

Satavuotias Suomi on maailman vapain maa, jossa asuu maailman onnellisimpia ihmisiä. Olemme maailman toiseksi tasa-arvoisin valtio, ja naisten ja miesten välinen työllisyysero on meillä pienin Euroopassa. 
 
Tämä ei kuitenkaan heijastu tasa-arvon kokemukseen Suomessa. Suomalaisista miehistä vain 30 % kokee sukupuolet tasa-arvoisiksi. Naisten kokemus on vieläkin synkempi – vain 18 % kokee yhteiskunnan sukupuolille tasa-arvoisena. Kokemus ei ole perätön – naiset ovat edelleen aliedustettuja yhteiskunnan valtarakenteissa niin yritysten, kuntien, oppilaitosten kuin valtiommekin johdossa. 
 
Eurooppanaiset ry järjestää paneelikeskustelun naisen asemasta satavuotiaassa Suomessa  keskiviikkona 27.9. Kansallismuseon ateljeessa klo 16-18. Panelistimme erikoistutkija  Marjut Pietiläinen (Tilastokeskus), professori  Anna- Maija Lämsä (Jyväskylän yliopisto, WeAll-hanke), yhteiskuntatutkimuksen yliopistonlehtori  Jaana Kuusipalo (Tampereen yliopisto) ja viestintäpäällikkö ja maailmanparantaja  Milla Halme (SOSTE, Ompeluseura) valottavat keskeisiä tilastoja suomalaisen naisen asemasta töissä, netissä ja vallan kahvassa. 
 
Tervetuloa keskustelemaan tasa-arvon tilasta Suomessa ja Euroopassa naisnäkökulmasta! Tilaisuuden alussa kuullaan Kansallismuseon kiinnostava puheenvuoro. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta kahvitarjoilun takia toivomme, että hihkaiset meille tulostasi myös  täällä!
 
Pähkinänkuoressa:
MITÄ: 10 faktaa tasa-arvosta -paneelikeskustelu
MISSÄ: Kansallismuseon ateljeessa (2. krs), Mannerheimintie 34
MILLOIN: keskiviikkona 27.9. klo 16-18
ILMOITTAUTUMINEN:  verkkolomakkeella
 

Kevätkokous ja Hanna Wassin kuntavaaliaiheinen alustus 3.4.2017

Eurooppanaiset ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestetään maanantaina 3.4. klo 16.30 alkaen Cafe Violassa, Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä. Kokouksen jälkeen Hanna Wass alustaa meille erittäin ajankohtaisesta teemasta, kuntavaalien äänestyskäyttäytymisestä noin klo 17.15.

Kevätkokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat: esitetään yhdistyksen tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä.

Alustajavieraamme on Hanna Wass, akatemiatutkija ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella. Hän on Suomen vaalitutkimuskonsortion johtoryhmän jäsen ja Politiikka-lehden toinen päätoimittaja. Saamme kuulla kuntavaaleissa äänestämisestä, sukupuolinäkökulma huomioonottaen, otsikolla "Laiskan äänestämisen jälkeinen aika". Tule mukaan oppimaan uutta ja keskustelemaan mielenkiintoisesta aiheesta aivan vaalien alla!

Kevätkokous ja alustus pidetään Cafe Violassa, Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä (Kaisaniemenranta 2, käynti onnistuu myös kasvitieteellisen puutarhan kautta) maanantaina 3.4. klo 16.30 alkaen. Tarjolla on kello viiden tee: kahvia, teetä ja pientä suolaista ja makeaa purtavaa. Tarjoilujen mitoittamisen vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumista viimeistään perjantaiaamupäivänä 31.3. Ilmoittautuminen tapahtuu verkkolomakkeella

Tervetuloa kevätkokoukseen ja keskusteluun!

Maikin salonki 26.1.2017 - teemana samapalkkaisuus

 Eurooppanaiset, Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistys ja WOM Oy kutsuvat sinut Maikin Salonkiin 26.1.2017 klo 17!

Salongissa tuoreet tohtorit Paula Koskinen-Sandberg ja Milja Saari kertovat samapalkkaisuutta käsittelevistä väitöskirjoistaan. Paulan ja Miljan puheenvuorojen jälkeen sana on vapaa. Voimme miettiä, miten tästä eteenpäin, mihin on syytä tarttua ja miten sen tekisimme.

Pyydämme tarjoilujen vuoksi ilmoittautumisia viimeistään 23.1. osoitteeseen ilmoittautumiset@naisliittohelsinki.fi. Ilmoitathan samalla mahdolliset ruoka-ainerajoitteesi. Tilaisuus järjestetään Suomalaisen Naisliiton tiloissa, osoitteessa Aurorankatu 17 A 11 26. tammikuuta klo 17 - lämpimästi tervetuloa!

Paula Koskinen-Sandbergin väitöskirjassa The Politics of Gender Pay-Equity - Policy Mechanisms, Institutionalised Undervaluation and Non-Decision Making analysoidaan sukupuolten välisten palkkaerojen taustatekijöitä, niin historiallisia, poliittisia kuin kulttuurisiakin. Lue lisää täältä.

Milja Saaren väitöskirja Samapalkkaisuus - neuvoteltu oikeus: Naisten ja miesten palkkaeriarvoisuus poliittisena ja oikeudellisena kysymyksenä korporatistisessa Suomessa kysyy: miksi sukupuolten palkkaeron pienentäminen on niin vaikeaa? Miksi velvoitteita tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten laatimiseen laiminlyödään työpaikoilla? Miten oikeistokonservatiivinen käänne näkyy samapalkkaisuuden politiikassa? Lue lisää täältä.

Perinteinen joulupuuro 13.12.2016

 Eurooppanaisten aktiivinen syyskausi päättyy aamukahvien sijaan perinteisellä Lucian päivän joulupuurolla, kuten monena aiempanakin vuonna. Tällä kertaa olemme saaneet innostavan toimintavuotemme arvoisen alustajan, presidentti Tarja Halosen, joka kertoo meille YK:n kestävän kehityksen tavoitteista (Agenda 2030) erityisesti naisten näkökulmasta. Esiin pääsevät sekä Suomen että muun maailman näkökulmat. Ota osaa mielenkiintoiseen keskusteluun!

Joulupuuro järjestetään ravintola Ainossa (Pohjoisesplanadi 21) Lucian päivän aamuna 13.12. klo 8.30. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, ja siellä on puuro- ja glögitarjoilu. Rajallisten tilojen vuoksi tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon verkkolomakkeella viimeistään 7.12. Ilmoittautuminen kannattaa tehdä nopeasti - näin varmistat paikkasi tilaisuudessa!

Syyskokous ja Astrid Thorsin alustus 7.11.2016

Eurooppanaisten syksyn toiminta jatkuu sääntömääräisellä syyskokouksella, jonka yhteydessä kuulemme myös Astrid Thorsin keskustelunalustuksen. Tilaisuus pidetään maanantaina 7.11. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan Cafe Violassa (Kaisaniemenranta 2) klo 16.30 alkaen.

Syyskokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat: vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio ja jäsenmaksun suuruus sekä valitaan puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja muut hallituksen jäsenet sekä toiminnantarkastajat ja varatoiminnantarkastajat. Nyt on siis mainio mahdollisuus päästä mukaan vaikuttamaan Eurooppanaisten toimintaan!

Kokouksen jälkeen jatkamme Astrid Thorsin kanssa keskustellen. Saamme kuulla hänen kokemuksistaan ETYJ:n vähemmistövaltuutettuna otsikolla "OSSEs tidigare High Commissioner och genderperspektivet". Tilaisuus on kaksikielinen: Astrid Thors alustaa ruotsiksi, mutta kysymyksiä voi esittää ja keskustelua käydä yhtä lailla suomeksi.

Tilaisuudessa on tarjolla viiniä ja suolaista purtavaa. Tarjoilujen mitoittamiseksi pyydämme ennakkoilmoittautumista viimeistään 4.11. aamulla. Tapahtumaan ilmoittaudutaan verkkolomakkeen kautta

Tervetuloa mukaan vaikuttamaan, kuuntelemaan ja keskustelemaan - och samma på svenska!

Kevätkokous ja Ebba Witt-Brattströmin alustus 12.4.2016

Eurooppanaisten sääntömääräinen kevätkokous järjestetään tänä vuonna tiistaina 12.4. Tilaisuuteen olemme saaneet alustajaksi Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori Ebba Witt-Brattströmin, joka on ollut myös mukana perustamassa Ruotsiin feminististä puoluetta.

Tilaisuus järjestetään Eurooppa-salin kokoustiloissa (Malminkatu 16) 12.4. klo 16 alkaen. 

Aloitamme kevätkokouksella, jossa käsitellään sääntömääräiset asiat: esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä. 

Noin klo 16.30 tilaisuus jatkuu kahvitarjoilulla ja Ebba Witt-Brattströmin alustuksella sekä keskustelulla. Alustuksen teemana on "Varför går det inte framåt för jämställdheten i Norden?"

Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon viimeistään sunnuntaina 10.4. Ilmoittautuminen tapahtuu verkkolomakkeen kautta. Huomioithan, että alustus ja sen yhteydessä käytävä keskustelu ovat ruotsiksi!